måndag 7 september 2015

Abborrefiske med bra snittvikt!

Var ute med Manuel och John igår, söndag, och hade ett riktigt kul borrefiske. John körde från egen båt och rullade hemåt redan runt kl. 12. Jag och Manuel körde vidare fram till strax innan 17.
Vi trailade kl. 06:00. Förhållandena var bra men inte optimala. Svag vind med växlande molnighet (vi hade velat haft något mer vind). Trycket var också bra, 1020 hp.
Vi började fiska av några kanter som levererat mycket fisk tidigare och vi plockade en hel del men medelvikten var inte jättebra, runt 400 gr.
Runt kl. 08 bestämde vi oss för att åka till en område som varit mycket het under veckan - med både mängd och storlek. Tyvärr låg mängder av alger i vattnet på större delar av spotten, vilket distraherar fisken något. Vi lyckades dock landa en hel del. 
Borrarna var även försiktiga i huggen vilket ledde till att vi sizade ner till mindre jigg - 3-4''. Två jiggar som fungerade riktigt bra var I Shad 3,8'' och Glossy Shad 3.8'' från Illex. Vi riggade dessa med skallar på 15-20 gr. Skallar med texas hook fungerade helt klart bäst då dessa gick att köra i gräs. Vi fiskade på djup från 3-6 m och så fort jiggen landade över 4 m var texas hook nödvändigt. texas rigg och carolina rigg fungerade också riktigt bra, framför allt med betet scissor comb från Illex. Ett mindre bete som med sina små vibrerande "armar" triggade borren ordentligt. Snittstorleken var dock lägre på detta bete men mängdfisket var galet. 
Ett bra tips när man står på en spott som håller mycket borre är att byta jigg eller siza ner så fort de slutar hugga på ett bete som redan levererat många. 
Under de tre timmarna i området landade vi runt 50 borrar på över 25 cm. Manuel hade även följe på en riktigt bra fisk. Tippad vikt runt 1.3-1.4. Annars låg landade topparna på runt 800 gr, se bild två i inlägget.

Vid strax efter 10 åkte vi vidare för att reka ett nytt område. Området håller oftast mycket betesfisk och har alla de förutsättningar för att hålla bra med borre, framförallt under hösten då den bland annat, som övriga spottar vi fiskade på under dagen, är maraktig.
Väl på plats hittade vi betesfisk nästan överallt och de stod relativt nära botten. Abborrarna stod dock sporadiskt och hade inte riktigt hunnit klumpa ihop sig till de klassiska höststimmen. Vi fiskade i stimmen men få borrar landades. Mellan kl. 11-14 hade vi segt fiske. De vi lyckades landa hade dock riktigt bra kondition men saknade längden. Se bild tre i inlägget.

Vid runt kl. 14 åkte vi vidare till en spott som tidigare levrerat riktigt bra med borre. Både mängd och storlek. Det hade även börjat blåsa vilket gjorde det hela mycket intressant. Spotten hade även legat orörd från vår sida under ett par veckor.
Väl på plats tog det inte lång tid innan det högg. Djupet varierade från 1.5-3 m och var riktigt rik på växter. Passande beten här var de tidigare nämnda jiggrana, även Grubby Shad från Gunki, riggade med texas hook. Borrarna bokstavligen flög upp. Från 15-16:30 landade vi runt 30 borrar på över 500 gr. Många på strax under kilot. Se bild ett och fyra i inlägget. Tyvärr tog sig ingen landad över strecket. Men kontakt på sådana fiskar hade vi helt klart. Emellan borrarna högg även mycket gädda och som alltid innan tappade vi en hel del beten pga detta... Men det hör till, hehe. 
Vid ett tillfälle hade vi stannat till där det inte var riktigt lika mycket växter. Vi utgick från att abborren, som tridigare på spotten, stog mellan oss och vassen (en kastlängd). Dock hade vi ställt oss rakt ovan en större grupp fisk. Det högg helt galet och under två-tre min hade vi kontakt på ett tiotal borrar i ytan intill båten på över 700 gr. Ett par i kilosklassen. Tre av dessa fick syna insidan av båten innan de fick simmma tillbaka. Avslutningsvis landade jag även en bättre gädda strax efter att jag drillat en abborre på runt 800 gr. Se bild fem. Bild sex visar slutligen en av Manuels toppar under turen, i munnen har borren en Glossyshad riggad med en texas hook skalle på 14 gr..
Totalt landade vi runt 80 fisk över 25 cm - ett riktigt kul fiske.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar