torsdag 10 november 2011

Km sgk Gålö 111030:D

Jag måste medge att jag har varit mycket dålig med att skriva här i bloggen. Det beror inte bara på tidsbrist då jag har mycket i skolan, utan även pga det mycket dåliga fisket nu under hösten. Jag har i stort sätt kört en tur i veckan, men inte en gädda över 5kg har landats trots många turer med gedigna förhållanden. Vi har fiskat mycket i skärgården med bra båt där vi har åkt långa sträckor och testat ställen vi aldrig tidigare varit på. Men fisket har varit segt överallt.


Under söndagen den 30 okt. körd jag, Oskar och David klubbmästerskap i sgk (svenskagäddklubben). Vi var 13 deltagande båtar. Utgångspunkten var från Gålö där startskottet gick kl. 08:00. Tävlingen var individuell där de tio första fick pris.

När de övriga tävlande fick reda på att detta var våra hemtrakter påstod de på skämt att det klassades som fusk. Jag vågade även vara lite kaxig när jag hämtade måttbrädan. Men tävlingen började inte riktigt som vi hade hoppats på.sste att vi hade goda chanser då vi i stort sätt fiskade kring dessa trakter ofta. Förhållandena var perfekta. Det blåste på bra och regnet hängde i luften. Alla de andra båtarna kom på trailer. Vi åkte från karlslunds marina till Gålö där starten gick. Vi körde med Davids båt (plåtbåt med 115hk). Vi hade redan dagen innan bestämt våran rutt.
När starten gick brände vi iväg söderut. Vi hade en båt bakom oss. Eftersom dem visste att detta var våra hemtrakter litade de på att vi hade koll på hjupet. Men så var inte saken.

Innan vi kom ut på öppet vatten behövde vi passera ett smalt sund. David hade tidigare åkt igenom här, men då med tiltad motor och BETYDLIGT lägre fart. Eftersom vi ville iväg fort chansade vi. Detta var dock en riktigt dum idé. Vattennivån var cirka 20cm lägre än normalt. När vi närmade oss sundet känndes det inte rätt. Vi hade en fart på cirka 20knop. När vi tillslut insåg att det kommer gå åt helvete var det för sent att göra något. David drog självklart ned på farten, men vi smällde på rejält. Båten bakom han dock sakta ned något då de såg att vi gick på. Men även dem smällde på. Dock klarade vi oss bra trots de hårda smällarna. Motorn fick några rejäla jack och propellen var halft demolerad. En riktig tråkig start. Vi samlade oss innan vi tog ett nytt andertag för att därefter fortsätta. Det var tävling och så länge motorn fungerar fortsätter vi. Problemen får vi ta efter tävlingen. Det tog inte lång tid innan vi hade glömt olyckan och satt igång med fisket. Vi började fiska runt Muskö trakten. Men fisket var mycket segt. Ett par hugg men inget mer. Därför rörde vi oss längre söderut.

Den första gäddan landades runt kl. 08:40 och den stod jag för. 61cm, och min första godkända var landad(se bild1 i inlägget). (tävlingen gick ut på 3 godkända fiskar per person, minimått 60cm, längst sammanlagt längd på dessa tre blev resultat). Den högg på buster i en minder vik med hård pålandsvind. Efter release fortsatte vi nöta. Jag lyckades kroka ytterliggare 2 gäddor i grannvikarna, men båda slet sig. Även Oskar hade ett hugg. Det kändes nu riktigt bra. Premiärfisket och testfisket runt dessa trakter hade varit riktigt segt de senaste veckorna. Men vi trodde nu att det entligen hade släppt.

Men så var inte saken. Runt kl. 09:30 dog fisket. Vi testade både grumligt och klar vatten. Vikar med frånlandsvind och pålandsvind, inget fungerade. Vi bestämde oss då för att bege oss mot Nynäshamn. Vi hoppades på att fisket skulle vara bättre längre in mot fastlandet i grumligare vatten. Detta beslut var smart. Så fort vi kom in i grumligare vikar började det hugga igen. Men det var riktigt svårt att få dem att sitta kvar på kroken. Ett antal snipor kom upp, självklart under måttet. Vid 11:30 landade Oskar sin första över måttet (se andra bild i inlägget). Den var något större än min, 66cm. Men fortfarande liten. Detta var vår andra över 60cm, men tävlingen var som sagt individuell. Jag hade nu landat 4 gäddor, endast en över måttet. David låg fortfarande på noll, och oskar på två, en över måttet. Under de kommande två timmarna hade vi en hel del hugg. jag tappade en på cirka 80cm vilket hade givit mig en andra plats i tävlingen. Men mer till detta kommer jag snart.


Efter kl. 13:30 dog fisket igen. Vi började nu röra oss hemåt för att testa vikart kring Gålö.
Fisket var dött återigen. Vi testade som tidigare både grumligt och klart. Runt kl. 15 landade jag min andra fisk över måttet. Denna var något större, 75cm. Se tredje bild i inlägget. Oskar, som hade tröttnat på fisket tog återigen upp sitt spö.

Denna gädda gav oss energi till att nöta hårt den sista tävlingen. Men detta var den sista gäddan över måttet som kom upp i vår båt. Totalt landade vi 8 gäddor, jag stod för 6 av dessa och Oskar för två. Jag landade 2 över måttet (61cm och 75cm), Oskar landade en över måttet (66cm).

Vid prisutdelning visade det sig att jag kom på 9.onde plats med mina 136cm. Priset för detta var riktigt fint, (se fjärde bild i inlägget). Det visadse sig att de övriga tävlande hade haft lika segt fiske. Totalt var det cirka 40 individer med i tävlingen och närmare hälften hade inte landat en enda över måttet. Om jag ändå hade landat gäddan på 80cm (hade givit mig en andraplats).... Vinnaren vann på ca 240cm:D

Tack för en riktigt härlig tur! Skitfiske på er;)!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar