lördag 17 januari 2009

Tips på hur man utformar ett eget bete:)

Tips på hur man utformar ett eget bete. Jag tycker att detta är en väldigt bra start för er som länge velat göra egna beten.
Jag hittade tipset i tidningen Svenskt Fiske första numret 2009
Detta tipps handlar om att göra egna Jerkbaits.

Vad det gäller utgångsmaterialet kan det vara allt från vedträ till en färdighyvlad bräda. Till sina första Jerkbaits utgick Fredrik från vedträ av björk som han först yxade till så att de blev hyfsat jämntjocka. Vid valet av träslag kan man kortfattat säga att de flesta träslag duger att göra beten av, men gäddans tänder tränger inte lika in i ett hårt träslag. Vidare är hårda träslag tyngre än mjuka. (Jag har hört att man kan köpa speciella träslag, lim samt annat tillbehör för HM drag i bland annat fiskebutiken BeOutDoors som ligger i Fittja utanför Norsborg).
Det gör att man inte behöver förtynga så mycket. Till livliga vobblers med hög flytningskraft är det givna valet ett träslag, men till långsamt sjunkande Jerkbaits av typen gliders gillar Fredrik ek som är ett hårt träslag med relativt hög densitet (kompakt). Träets densitet i kombination med betets storlek, form och förtyngning, bidrar till att ge betet dess egenskaper. Efter att du skissat upp den form du vill ha på ditt bete ritar du ut betets kontur på träbiten som har en för betet lämplig tjocklek (Jag har lagt upp bilder på ett exempel bete som visar hur man gör, modellen är 16 cm lång och 22-23mm tjock).
Därefter sågas betet ut med hjälp av en bandsåg (se bild 1). Har man ingen bandsåg går det självklart bra att såga med någon annan typ av såg eller tälja fram betet. Därefter rundas betets kanter av. Fredrik använder en kniv för att det var så han gjorde från början, men man kan även använda en rasp eller en överhandsfräs. När man är nöjd med formen får man fila och slutligen sandpappra så man får en fin finish.
Sedan är det dags att markera var krokfästen samt linfäste skall sitta. Fredrik brukar på frihand rita en mittlinje längs buken och på den markerade ut var krokfästena skall sitta, men det kan vara lättare att markera mitten om man gör det innan man rundar av betets kanter. Hål borras för skruvöglor som ska användas och ju hårdare träslag, desto närmare skruvöglornas dimension måste borrets dimension ligga. Man kan lätt tillverka egna öglor av rostfri ståltråd, men färdiga ”köpeöglor” fungerar utmärkt. Lite epoxylim på skruvöglornas gängade del skadar inte innan de skruvas dit. Hur mycket man skall låta öglorna sticka upp beror dels på tycke och smak och dels på hur tjock skyddslack man tänker använda sig av. Fredrik skruvar ned öglorna så att de precis tangerar beteskroppen (se min exempelbild 2).
Är det något ni tycker att jag ska lägga till så får ni gärna skicka kommentar.








Bild 1. Börja med att rita ut netets konturer på en brädbit. Efter att ha sågat ut betet är detdags att runda av kanterna med en kniv eller rasp. När man är nöjd med formen använder man fil eller sandpapper för att få en fin finish






Bild 2. Markera en mittlinje så att du lätt kan placera ut var krokfästen samt linfäste ska sitta. Detta underlättar även placering av förtyngningskamrarna. Man kan borra ur förtyngningen, så att betet får det rätta "hänget".






Bild 3. För att fylla ut håligheten i förtyngningskamrarna kan man använda kemiskt trä, läs i texten jag skrivit ovan bilderna, som lätt kan slipas ned i höjd med betets kant redan efter en halvtimme. Betet ovan har även fått ett lager skyddslack innan det målas.

1 kommentar:

  1. hej där.. tackar för komentaren. jag vet inte om det går att redigera själva mallen, men byter mall gör du genom att gå in på anpassa och sedan på loyaout och där finns det massa olika mallar du kan byta till och kolla sedan vilken mall som är bredast, bara att byta tills du hittar en som passar.
    skitfiske på dig!

    SvaraRadera