måndag 20 april 2009

Nya regler för Gäddfiske

Något som alla vet är ett problem idag, är minskningen av gädda i våra vatten. Jag premierar bland annat på tidningen "Svenskt fiske", där det i månadens nummer stod förslag på nya regler för gäddfiske.

Nya regler för gäddfiske i östersjön
"För att stärka beståndet av gädda i Östersjön har Fiskeverket tagit fram ett förslag till nya bestämmelser för fisket efter gädda i Östersjön. Det innebär att den som fiskar gädda med spö får fånga och behålla tre gäddor per fiskare och dygn. Det blir bara tillåtet att behålla de gäddor som är mellan 40 och 75 centimeter."

"Undersökningar har visat att tätheterna av yngel är mycket låga eller att ynglen helt saknas i egentliga Östersjöns skärgård. Insatser görs för att utreda orsakerna till den låga yngelproduktionen. Det är uppenbart att vandringsleder och uppväxtmiljöer i sötvatten i stor utsträckning förstörts.
Sammantaget indikerar all information att fisketrycket är för högt på gädda och att beståndet i åtminstonde egentliga Östersjön är svaga till följd av rekryteringsstörningar. Ur ett försiktighetsperspektiv är det därför viktigt att begränsa fisketrycket på gädda.
Då fritidsfiskare tar de huvudsakliga fångsterna av gädda är begränsningar i detta fiske som kan förväntas få effekt på beståndet. Anledningen till att införa en bestämmelse om att gäddor större än 75 cminte får behållas är att stora gäddhonor har större romkorn. Eftersom större larver troligen har högre överlevnad och snabbare kan passera de kritiska tidiga livsstadierna så bör dessa stora honor vara värda betydligt mer än små honor för populationens reproduktionsframgång. Eftersom nedgången hos beståndet anses vara orsaken av problemet med rekryteringen så är det motiverat ur ett biologiskt perspektiv att skydda de större honorna, säger Fiskeverket. Begränsningen föreslås gälla Östersjön även om det främst är beståndet i egentliga Östersjön som uppvisar de största beståndsproblemen."
(Källa: Fiskeverket)

C&R
"Nu när alla gäddor under 40 cm och över 75 cm ska återutsättas i hela Östersjön blir det viktigt att tänka på hur fisken hanteras för att minska skaderisken. En grundregel som finns inom återutsättning är att fisken så lite som möjligt ska exponeras för luft och helst av allt hanteras i vatten vid kroklossning. Man ska också försäkra sig om att fisken är fräsch bär man släpper den."

Har ni några frågor är det bara att skriva i gästboken eller under fliken kommentar!

1 kommentar: