tisdag 18 augusti 2015

Rödingfiske med Manuel och Victor 2015071

Vättern och röding var målet. Victor hade redan kört ett par pass under 2015 med bra resultat. Turerna från året innan hade även levererat bra. För mig och Manuel var rödingfisket nytt.
Victor hade bra koll på tekniken som skulle användas - vertikal "speedfishing" med jigg eller pirk.

Vädret såg riktigt bra ut - svag vind och sol. Vi anlände vid rampen runt kl. 02:00 och tog då en powernap på ett par timmar för att sedan rampa.
Vi var ute på fiskespotten strax efter och det tog inte lång tid innan fisk började dyka upp på lodet. Till en början hade vi ett gäng följare. Första fisken kom strax innan 05, men var inte en röding. En större båge dök upp på lodet och alla tre släppte. Fisken steg mot Victors, som hann släppa något före, pirk och det tog tvärstopp. Efter några minuters drill bryter en bredryggad gädda ytan. Alla gtre såg direkt att det kunde röra sig om en tia. Manuel drog igång filmkameran och jag sträckte mig efter håven. Kort därefter landades fisken. Tyvärr smalnade gäddan av mot stjärten och vägdes till 8.9 kg. Ändå en riktigt rolig start. Se bild ett i inlägget.
Fisket fortsatte och det tog inte lång tid innan första rödingen landades.

För att förklara metoden något närmare använde vi antingen jigg eller pirk. När det kommer till jigg passar 5 tum perfekt och riggas då med 30-40 gr skalle vilket gör att jiggen sjunker snabbt vid dropp. Flexhead passar utmärkt och riggas med stinger (treble twinex krok). Storleken på krokarna väljs efter jiggens storlek. En mindre paddel på jiggen är också bra då detta resulterar i att jiggen sjunker snabbare. Vi testade lite olika tekniker men det som fungerade riktig bra var att släppa ner betet till botten och därefter jobba med betet upp och ned. Även att stanna betet två meter ovan botten och rycka tills att fisk syntes stiga fungerade bra. Det viktiga är att man, så fort en fisk visar intresse, börjar tokveva upp betet. Och då menar jag verkligen tokveva. Ett vevstopp fungerar sällan utan huggen kommer i vevet.

Första rödingen stod Victor för, strax under två kilo. Se bild två i inlägget. Därefter tog det inte lång tid innan Manuel landade sin första för dagen. Denna mindre, runt 1.5 kilo. Något senare landade Manuel sin andre röding för dagen. Denna något bättre, 2600 gram, se bild tre i inlägget.
Efter ytterligare ett par timmar blev det min tur att drilla. Denna mindre, på runt kilot. Kort därefter klippte en något större fisk på min Grubbyshad. Efter en blygsam drill, jämfört Victors och Manuels fiskar, landades rödingen. Den vägdes till nästan detsamma som Manuels bättre, 2650 gram, se bild fyra i inlägget. Fisket fortsatte och Manuel och Victor landade ytterligare varsin. Därefter klipper en fisk som vi alla trodde var riktigt bra, på Victors pirk. Vi började spekulera att en mindre lax tagit betet men efter cirka 5-6 minuters drill bryter en fin rödning på några par hundra gram över tre kilo ytan. Se bild fem i inlägget. Totalt landade vi tio rödingar samt att vi alla tappade ett gäng var. Riktigt roliga fajter fiskarna bjöd på och det är verkligen otroligt hur starka de är.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar