lördag 8 november 2014

Fiske i Hitra, Norge, höst 2014

Fisket sträckte sig över fyra dagar, ons-lör (20141015 till 20141019), med ditfärd tisdag kväll och hemfärd söndag morgon. Vi hade samlat ihop ett riktigt trevligt gäng där samtliga är inbitna fiskare. Jag, Johan, Micke, Victor, Jonas, Manuel, John och Oskar.
För några var denna typen av fiske nytt och självklart var dessa personer riktig förväntansfulla. Vi skulle fiska under höst vilket betydde storfisk. Under hösten, när temperaturen sjunker i Atlanten och Trondheimsfjorden, går större fisk in vilket ökar möjligheten att landa dessa. Det är inte ovanligt med långa över 20kg och torsk över 10-15kg. Bland annat är världsrekordet på långa, strax över 45kg, taget på Hitra. Dock under vår när fisken är mosad med rom.
Bild 1 - Kampen under morgontimmarna
Dag 1
Vi anlände söndag morgon runt kl. 06:30. Det hade precis börjat ljusna och vädret såg riktigt bra ut, sol och svag vind. Yr hade även lovat bra väder under de kommande dagarna vilket gav oss möjlighet att ta oss till de platser vi hade planerat. Vi hade nämligen fått koordinater till platser som normalt levererar riktigt stor fisk. Och då inte enbart platser för stor långa och torsk, utan även för hälle och kungsfisk. Just precis då kändes det som inget kunde gå fel.
Vi mosade in all packning i stugan, som förövrigt var en i toppklass 8 bäddars stuga, se bild 1, och slängde sedan på oss fiskeutrustningen. Två båtar stod färdigtankade och kittade med nödvändigheter som ekolod etc. Vi hade sedan tidigare delat upp oss i två team. Team 1 bestod av Johan, John, Jonas och Victor. Team 2 bestod av mig, Manuel, Micke och Oskar. Självklart skulle det bli en liten tävling mellan båtarna för att höja stämningen och viljan att ta bättre fisk.
Planen dag 1 var att till en början plocka betesfisk för att sedan bege sig ut mot större fisk. Första stoppet gjordes relativt nära hamn på plats där vi tidigare tagit en hel del betesfisk. Ekoloden var inte helt uppdaterade vilket försvårade lokalisering av fisk avsevärt. Detta är dock något vi tagit med kampen och de jobbar på att byta dessa inom kort.
Det tog inte lång tid innan första fiskarna var landade. Vi körde med större häcklor och pirk som vikt. Strömmingshäcklor fungerar men man ska då tänka på att linan där krokarna sitter är tunn vilket i 9/10 fall leder till linbrott om större fisk plockar pirken. Om man missat köpa med sig häcklor för fiske efter 0,5-2kg sej går det mycket snabbt och enkelt att göra eget med metkrokar och lysslang, pärlor eller annat kraffs. Som taffsmaterial går grövre nylon bra eller flourcarbon i dim. från 0,5mm.
Fisket fortsatte, men var segt. Vi tog betesfisk sporadiskt, men inga mängder. Vi bestämde oss därför att bege oss utåt mot bättre spottar och lokalisera större stim.

För att lokalisera större fisk måste man till en början planera och bestämma sig för vilken art man ska rikta sig mot. Man får sällan ett lyckat resultat av att bege sig ut i blindo och fiska lite var stans. Det är även ovanligt att lyckas med bra fiske efter olika arter på samma plats. Storlångan bör lokaliseras djupt, gärna på platåer med djup från 150m, med kringliggande djup från runt 180-200m. Torsken står ofta i utkanten eller under större stim, på grundplatåer och toppar, med ett djup från 50m och kringliggande djup från 80m. Självklar kan de även stå grundare eller djupare, djupen ovan är dock en bra utgångspunkt. Tipset för ett bra fiske är att till en början lokalisera större betesstim med sej och makrill (0,5-2kg) och fiska under dessa eller i utkanten av dessa. Beten varierar där vi använder jiggar, pirkar och självklart död betesfisk.
Vid fiske med jiggar och pirkar används, från toppen av spöt, gummikula, fjäderring eller större lekande, tafs (nylon eller flourcarbon i dim. från 1mm) på 1,5-2m, fjäderring eller spiral (INTE beteslås då detta kan resultera i att du tappar drömmfisken då de flesta av dessa dras sönder i drillen), och till sist betet. Man kan även fästa en torskhäckla direkt i änden på tafsen och sedan fästa pirk som vikt i denna.
Vid fiske med död betesfisk finns en mängd olika varianter av tackel. Detta är riktigt effektivt och var det som helt klart levererade bäst med fisk under vår resa. Jag beskriver nu två tackel som är lätta att göra.
Tackel 1. Två trekrokar i storlek 5/0 eller 6/0, 1m tafsmaterial (nylon eller flourcarbon i dim. från 1mm) samt en vikt (exempelvis pirk) där tyngden beror på djupet man fiskar på samt storlek på betesfisk man använder. Vikten kan direkt fästas i tafsen. Därefter, om pirk används, tas kroken från denna bort. Sedan fäster man ena änden av 1m biten i fjäderringen på pirken där kroken satt. Därefter knyter man på ena trekroken cirka 30cm upp från andra änden på tafsmaterialet. Slutligen knyts den sista trekroken på i den fria änden av 1m biten. Avståndet mellan trekrokarna bestäms av vilken storlek på betesfisk man använder.
Tackel 2. Två enkelkrokar i storlek 10/0 (beror på hur stor fiskbit/betesfisk man använder), en bit 1,5m tafsmaterial, en bit 0,5m tafsmaterial samt en vikt. Vikten fästs, som för tackel 1 ovan, i tafs på spöt. Därefter knyts ena änden av 1,5m biten i priken (som för tackel 1). Sedan knyts en av enkelkrokarna i ena änden av 0,5m biten. Den andra änden av denna knyts i 1,5m biten cirka 80cm från pirken. Slutligen fästes sista enkelkroken i den fria änden på 1,5m biten.

Första stoppet ute på djupare vatten (utanför öbältet) gjordes på en grundplatå. Vi såg fisk sporadiskt men inga större stim. Det tog inte lång tid innan Johan i team 1 krokade första bättre fisken. Under drillen riktades allas ögon mot Johan. Upp kommer dock en fisk vi inte räknat med att fånga. En pigghaj på runt 5-6kg. Under fotograferingen av Johans fisk högg det även på Oskars jigg, men linan gick kort därefter av. Vi trodde då att en större torsk hade tagit betet, men nu kan jag säga att det med all säkerhet var haj. Vi fick nämligen uppleva något mycket ovanligt. Extrema mängder av den utrotningshotade pigghajen hade gått in. Tyvärr hade den tryckt iväg all annan fisk, även betesfisken. Nästintill vart vi än stannade högg pigghaj vilket till en början var kul, men som vart efter blev riktigt irriterande.
Pigghajen (eng. spiny dogfish skark) lever från ytan ner till 1460m. Det är lite diffust hur gamla de kan bli, men enligt källor på nätet upp emot 75år. Maximala vikten verkar ligga på från 10-15kg. Största fisk fångad på spö enligt denna källa (http://simple.wikipedia.org/wiki/Spiny_dogfish_shark) är 7,14kg. Men har läst mig till att fisk på runt 10kg har fångats på spö. Om detta är registrerat vet jag ej.
Hade denna information varit känd för oss innan resan hade vi nog lagt lite tid på att försöka ta världsrekordet på denna (om vi nu inte gjorde det). Tyvärr varken vägde eller mätte vi någon av pigghajarna då vi ej riktade fisket mot denna. Men fisk mellan 8-9kg, kanske upp mot 10kg fångades.

Fisket fortsatte, men som nämnt ovan högg nästintill bara haj. Vi testade flera av de koordinater vi fått men med dåligt resultat. Vid slutet av dagen kunde vi efter summering konstatera ett riktigt dåligt fiske (efter de arter vi riktat fisket mot). Vi hade precis fått ihop matfisk för dagen men knappt något utöver det. Man får totalt ta med sig 15kg fisk per person hem samt en troféfisk, här hade ingen ens börjat fylla denna kvot.

Dag 2
bild 2 - Victor med bleka på runt 6kg
Vi satt i båtarna strax innan solen gått upp. Vädret var som lovat mycket fint och vi var rejält revanschsugna. Trots det dåliga fisket under dag 1 hade team 1 lyckats tagit hem segern. Därmed fick vi ta på oss syndarbanden (blomkransar). Hehe dessa åkte dock av kort därefter.
Bild 3 - Victor med torre på runt 5kg
Vi utgick från de koordinater som vi fått innan resan. Men vart vi än sökte (på egenfunna platser samt givna koordinater) hittade vi inte betesfisk. Hajen hade, som tidi
gare nämnt, antagligen tryckt bort dessa. Vi lyckades ta ett gäng långor av mindre kaliber. Lubb fanns det gott om och  dessa tog oftast intill botten. Ibland högg även mindre torsk, men inget av det vi hoppats och trott på. Fisket efter de önskade arterna var helt enkelt fruktansvärt segt. Mot slutet av dag 2 åkte team 1 ut till en mycket känd plats (ca 1,5h färd från kampen) där riktigt stora långor och torskar tagits. De lyckades då äntligen hitta betesstim. Men dessa stod extremt grunt - från 30m upp till 15m. Med betesfisken kom även predatorfisken och de lyckades ta ett gäng något bättre av de arter vi sökte. Så fort haj högg flyttade de dock båten till annan plats nära stimmen.
När vi möttes upp i hamn hade vår båt, team 2, inget vidare resultat att rapportera. Men team 1 hade lyckats tagit ett gäng matfiskar. John hade landat en torsk på runt 7kg samt ett gäng mindre torskar. Även Victor hade tagit ett gäng torskar på runt 4-5kg samt en bleka på runt 6kg. Jonas hade tagit en bleka på runt 4-5kg. Dessa var, för dagen, toppfiskarna, se bild 2 till 4.
Bild 4 - John med torre på runt 7kg
Dag 3
bild 5 - Johan med torsk på strax över 7kg
Som tidigare var alla placerade i båtarna innan solen gått upp. Team 1 hade återigen tagit hem segern under dag 2. Eftersom de haft ett helt okej fiske avslutningsvis under dag 2, bestämde vi oss för att bege oss dit direkt. Vi hittade betesstim kort efter ankomst och började fiska i och runt dessa. Vi höll oss hela dagen i detta område, som var bra stort. Huggen kom ofta men tyvärr var det nästintill varje gång haj. Kan dock säga att upplevelsen var riktig häftig och ibland nästan overklig. Med betet upp till båten kunde fler än 5 hajar följa. Drog man då betet fram och tillbaka, strax under ytan, klippte tillslut en av hajarna.
Bild 6 - Martin med torsk på strax över 7
Detta har vi även på film. Vid ett tillfälle lyckades jag bland annat ta två hajar på samma tackel.
Både jag och Johan lyckades även ta varsin torsk på strax över 7kg. Min gav en rejäl fajt och till en början trodde vi att jag krokat en riktigt bra fisk. Se bild 5 och 6. Victor lyckades även landa en långa på runt 7-8kg, se bild 7. Johan lyckades även landa en långa på runt 5kg, se bild 8. Alla fiskar tog i eller runt betesstimmen. Manuel fick även sin första torsk för resan, på runt 5kg. Samma sak gäller gör Oskar, en torre på runt 5kg.
Detta blev dagens toppfiskar. Utöver det fick vi ett gäng mindre torksar, sejar samt blekor. Även en hel del lubb högg. Denna art var egentligen den ända som inte märktes sig påverkas av hajen, kanske för att hajen, som vi, "ogillar" lubben :). Avslutningsvis lyckades jag även ta en riktigt fin pigghaj. Fisken vägdes aldrig innan release men vikten uppskattades till 8-9kg. Se bild 9 och 10.

Bild 7 - Victor med långa på 7-8kg
Bild 8 - Johan med långa på runt 5kg
Bild 9 - Martin Med pigghaj på runt 8-9kg
Bild 10 - Martin Med pigghaj på runt 8-9kg

Dag 4
Återigen hade team 1 tagit hem segern. Alla var dock besvikna på resultatet under de senaste tre dagarna. Vi bestämde oss för att lägga morgontimmarna och förmiddagen på fiske efter kungsfisk (uer). Denna fisk söker man på djupt vatten. Under 150m och gärna på kanter. Tyvärr lös även denna art med sin frånvaro. Oskar lyckades dock lirka upp en på strax under kilot, men annars inget värt att nämna. Ett gäng andra arter av haj lyckades vi dock ta... Se bilder i slutet av inlägget.
Team 1 plockade upp sin utrustning strax efter kl. 13 och begav sig in mot hamn. Vi i team 2 fortsatte dock - vilket var tur. Vi tänkte om och begav oss mot ett långt sund med bra djup. Vi förstod att det här skulle pressades stora mängder vatten och då med förhoppning att betesfisk och predatorfiskar skulle ställa sig bakom grundtoppar etc. Detta stämde. Runt kl. 14 hittade vi resans helt klart största stim. Och fisken i stimmet var betydlig bättre en tidigare - sejar på runt 1-2kg. Vi blev helt lyriska med tanke på att vi tidigare under resan inte hittat något liknande. Stimmet var cirka 100*100m stort och sträckte sig som mest från strax ovan botten på 100m djup upp till ca. 5m under ytan. Stimmet stod i läsidan bakom en grundtopp, där sundet var som smalast (ca 300m brett). Från toppen, på cirka 15m, gick djupet ner till 150m.  Betesfisken stod längst med denna brant.
På cirka 30 min hade vi tagit runt 40kg sej på storlek mellan 1-2kg. Därefter riggade vi om och började köra med jiggar och död betesfisk. Det tog inte lång tid innan det small på Manuels spö. En torsk på runt 6kg. Kort därefter tog han resans största sej, på runt 5kg. Men som nämnt ovan hittade vi stimmet sent, och självklart på sista dagen. De ljusa timmarna rann snabbt bort. Efter ett gäng drifter över stimmet började det mörkna. Jag lyckades ta ytterligare en torsk på runt 5kg i skymningen, men efter det vart vi tvungna att plocka upp och bege oss mot hamn.

Vi kan efter summering av hela resans resultat konstatera ett ganska dåligt fiske (om vi nu väger in förväntningarna). Alla hade runt 5kg filé var, där vi trodde att kvoten (15kg/person) skulle fyllas redan efter de första två dagarna. I slutet av inlägget visas ytterligare ett gäng bilder.
Allt detta berodde som tidigare nämnt på pigghajen. Vi fick höra att det aldrig tidigare varit så mycket haj i området samt att de hade stannat kvar rekordlänge. Ägarna av kampen berättade att detta trodde sig bero av den extremt varma sommaren som varit vilket i sin tur höjt temperaturen i vattnet. Man kan säga att vi egentligen fiskade "sommarfiske" då temperaturen i vattnet var betydlig högre än vad den normalt är i oktober. Detta var förstås också en av anledningarna till att fisket inte var som förväntat. Bortsett fisket var resan helt fantastisk. Vi hade otroligt väder, båtarna var riktigt bra, bortsett ekolod (som skall bytas ut inom kort), samt att boendet var i toppklass. Det man kan nämna om sällskapet var endast goda ord- supertrevlig!
För er som vill uppleva Norgefiske kan jag stark rekommendera denna kamp. Fisket är generellt betydlig bättre, och det kan jag lova. Artrikedomen är otrolig. Vi landade 13-14 arter trots att vi endast riktade fisket mot 5 av dessa. Jag vill även inte tro att resultatet vi fick ses som dåligt i andras ögon. En annan positiv faktor med denna plats är att resevägen inte är allt för lång för er som vill åka bil. Hitra ligger inte långt ifrån Trondheim, vilket innebär 100mil från Stockholm. Om ni är intresserade kan ni kontakta mig eller Johan som är första ansvarsman för resan. Vi kan även bidra med heta tips för havsfiske, och framförallt ge riktigt bra spottar kring Hitra.

Det kommer även redigeras en kortfilm från denna resa. Håll ögonen öppna efter denna.

Ni kan kontakta mig för mer information om denna fiskekamp på Hitra. Om ni är intresserade, tveka inte att maila mig. Vi kan nämligen ge er rabatt samt en hel del tips och information om denna fantastiska plats. 
Kontakta mig på mail: wasberg_91@hotmail.com
tel: 070 433 37 40.
Ni kan även kontakta Johan som såg till att denna resa blev möjlig och är den person som känner ägarna av kampen (Grefsnesvågen).
Tel till Johan: 070 930 55 65.

Micke med lubb
Martin med release av en pigghaj
Oskar med en av de haj arter vi tog
Hemresa från en av dagarna
Micke
Manuel Drillar på
Manuel med frontat pigghaj
Martin Drillar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar