söndag 17 mars 2013

Senaste fem turerna!

Isfiske Sthlm skärgård 130214
Jag, Robin, Manuel och John körde heldagstur i mar i Sthlm skärgård. Vi hade höga förhoppningar då väderförhållandena var bra. Plusgrader och svag vind. Dock gick fisket segt. Totalt landade vi bara tre fiskar. Jag stod för två av dessa och Robin för en. Alla var under 4kg. Dock kul för Robin då det var hans första för året. Se bild 1.Isfiske i Vaxholm 130223
Dagarna innan satt jag och kikade på möjliga platser att fiska på. Jag letade marer norr om Sthlm pga ville testa något nytt och förhoppningsvis mindre utfiskat. Valet stod mellan två marer. Den ena låg i Åkersberga och den andra i Vaxholm. Efter fundering blev Vaxholmsmaren valet.
Under denna tur deltog jag, Simon, Linda och Kevin. Vi inte hade hört något från denna plats och var därför mycket förväntansfulla. Framför allt för att vattnet såg riktigt spännande ut från djupkartor.
Vi var ute på vattnet runt kl. 07. Vädret var ok, dock cirka fyra minus. Vi skulle köra i en stor vik med djup från drygt en till nio meter. Runt 08:30 var allt ute. Runt nio flaggade första spöt. Det var på ett av mina yttersta spön. Vid mothugget kändes fisken mindre. Men vid hålöppningen visade det sig vara en bra abborre. Den vägde 952gr och var runt 45cm lång alltså riktigt mager. Se bild 2. Efter release av abborren gick fisket segt. Vi hade ett par flagg/timme men inget stort. Totalt fick ytterliggare 5 fiskar syna ovansidan av isen. Alla gäddor på mindre än fem kilo. Jag stod för tre av dessa, Simon och Linda varsin. Störst gädda stod jag för, 4.5kg. Se bild 3.

Isfiske Drevviken 130228
Tanken var från början att vi skulle köra i Sthlms skärgård, men Manuel och John var tvungna att ta ett jobb under morgonen och därför flyttade vi fisket till Drevviken (en eftermiddagstur).
Vi (Jag, Manuel, John och Fredrik) var ute på isen runt kl. 12:00. Vi hade hört att platsen vi skulle fiska på tidigare hade givit gäddor av bra storlek. Vädret var riktigt bra, dock något blåsigt. Sol och ett par plusgrader. Alla spön var ute runt kl. 13. Första flaggen kom under uppsättning, dock inget som satte sig. Första firren över is stod jag för. En snipa på cirka 2kilo. Vi hade en hel del flagg men gäddorna var mycket försiktiga. Vi körde fram till skymningen men inget stort fick syna ovansidan av isen (anledningen till att jag inte skriver detaljerat). Totalt fick vi fem gäddor, jag stod för samtliga och ingen av dessa vägde över 2kilo. Vi hade säkert 15 flagg, men fisken spottade nästan varje gång. Vad detta berodde på visste vi inte.

Isfiske Mälaren 130303
En tur som jag under många veckor sett fram emot. Jag skulle fiska med Johan Wallberg och Björn Wallberg. Tyvärr fick Björn motgångar så det blev jag och Johan. Vi skulle fiska på hemligt vatten som hade givit riktigt stora gäddor.
Vi var ute på vattnet runt halv åtta. Vädret var riktigt fint! Sol och ett par plusgrader. Vi satte oss på läsidan med gassande sol på oss. Första flagget kom redan under uppsättningen på ett av mina spön. Dock en snipa. Jag måste tillägga att detta var Johans första isfisketur, så här var varje gädda, oavsett storlek,  över is något riktigt kul. Det tog inte lång tid innan flagg nr två kom. Även detta på ett av mina spön. Tyvärr en snipa på cirka kilot. Runt 11 tände vi grillen för att grilla korv. Trots att fisket gick segt hade vi det riktigt trevligt. God mat, bra väder och fint sällskap. Frågan är om det finns något mer avslappnade än fiske! (instickare) Runt 12 flaggade ett av mina spön igen. Ytterliggare en snipa på runt kilot. Vi bestämde oss då för att flytta ut våra spön på djupare vatten pga antagligen hade de större lekgäddorna inte börjat gå in på grunt vatten än. Men trots flytt gick fisket segt. Johan lyckades dock landa sin livs första isgädda på runt kilot. Riktigt kul!
Vi fiskade fram till kl. 17 och avslutade med en bättre fisk som slet sig efter ett par sekunder drill.

Isfiske i Sthlm skärgård och äntligen släppte fisket något, 130306
Platsen vi skulle fiska på har tidigare under säsongen leveretat många gäddor över sju kilo. Dock hade vi under senaste turen haft riktigt segt fiske på platsen.
Vi (jag, Manuel, John, Fredrik och Sebbe) var ute på isen runt kl. 07. Allt var uppsatt runt kl. 08 och redan under uppsättning flaggade två spön. Men båda var snipor. Första bättre fisken stod Manuel för och den högg runt 09. Två veckor tidigare landade Manuel en fisk på 7.9kg i "samma" hål. Efter ett par minuter drillning landade Manuel fisken. Det visade sig vara just samma gädda som han tagit ett par veckor tidigare. Se bild 4, (miniatyr 3 och 4 nedre halvan på bild) Även nu vägde den 7.9kg. Riktigt kul att C&R fungerar. Efter release tog det inte lång tid innan ytterliggare ett spö flagga. Nu Johns tur. Redan vid mothugget såg gäddan ut att va bättre. Drillningen tog ett par minuter och Manuel landade fisken. Gäddan vägde 6.2kg. Otroligt nog visade det sig att det var samma fisk som jag hade tagit fyra veckor tidigare. Se bild 4 (miniatyr 1 och 2, övre del på bild). Efter detta landade vi endast mindre fisk. Det var inte förens runt 14 fisk nr 3 över 5 kilo fick syna ovansidan av isen. Denna stod jag för, se bild 5 i inlägget. Den högg direkt efter att jag flyttat ett av mina spön intill en större glesvass. Vikten låg på 5.5kg. Efter detta fortsatte sniporna rulla in. Vi testade fiska djupt och grunt, men endast mindre fisk högg. För övrigt tog dagens gäddor över fem kilo grunt. Vi plockade ihop runt kl. 16:30. Då hade vi landat hela 14 gäddor samt pimplat upp en hel del fina borrar på 400-500gr. Tretopp på gädda blev 5.5, 6.2 och 7.9 kilo.

Skitfiske!


2 kommentarer: