söndag 23 december 2012

Galet gäddfiske i Drevviken!

Fiske med Oskar i Drevviken 121125
Tipset kom från Manuel någon dag innan turen: "I stort sett har all betesfisk i sjön samlats på ett och samma ställe.... åk dit". Stimmet var massivt, 500 meter långt, cirka 10-60 meter brett och ca 8 meter högt. Det hade legat på samma ställe i över en vecka vilket lett till att oerhört mycket predator fisk hade samlats runt. Simon Selin och kompani hade varit nere någon dag tidigare och landat 6 gäddor över 4kg från land, varav en på 7kg+. Hade även hört att en bekant till Manuel hade landat ett hundratal fiskar över 4kg varav många över 7kg på de dagar han befunnit sig på platsen och fiskat. Medel storleken låg nätt och jämt på 4-5kg.
Nu till turen:
Vi var ute på vattnet runt kl. 07:30. Efter allt vi fått höra var förväntningarna stora... Väl på plats satte vi på var sin shadjigg på kroken, djupet vi fiskade på var från 6-15m. Efter ca halvtimmes fiske small det på rejält på min shad. Ett par minuter senare fick första fisket för turen syna insidan av båten. 5,0kg se bild i inlägget. Efter fotografering och vägning fick damen simma tillbaka. det tog inte lång tid innan det small på min jigg igen. Denna gång var fisken större. Då den kom upp ett par gånger till båtkanten för att sedan göra brutala rusning mot djupet kunde vikten uppskattas till ca 7-8kg. Gäddan slet sig efter cirka tre minuters drillning. FAN! Kort därefter förflyttade vi oss. Runt kl. 09 fick vi sällskap av personen som Manuel hade pratat om, vi kallar honom X. Han körde med plotter och shadjiggar på 12-30cm vilket visade sig vara mycket effektivt. Han lät jiggen sjunka till rätt djup där han sedan röck lätt tills att gäddan högg. Vi fick veta att de flesta gäddorna stod under betesstimmet, på cirka 10 meters djup. Eftersom vi körde kasta från båt var det därför väldigt svårt att få jiggen att gå där gäddorna stod. Stimmet låg som sagt från 2-10meter och djupet variera från 15m och uppåt. Det tog inte lång tid innan X drilla fisk. Han landa minst en gädda på 4kg+ i halvtimmen. Jag och Oskar hade några enstaka hugg trots att vi böt bete konstant och fiskade precis intill X.  Vi blev mer och mer frustrerade. När klockan var runt 15 hade X landat minst 30gäddor på mellan 3-8kg. Vi hade endast landat en och tappat en precis intill båten trots de gedigna förutsättningarna. Vi bestämde oss då för att bege oss tillbaka till bryggad. Kort innan vi tog upp ankaret kom Kevin Selin och hans var ner. Redan på första kastet landade Kevin en gädda på 6kg+ från land. Riktigt kul, men jävligt frustrerande för oss. Vad gjorde vi fel?! teorin låg i att man antingen var tvungen att köra prickskytte efter fisken som person X gjorde, eller att man stod från land och lät jiggen arbeta sig uppåt längst med sluttningen. Väl hemma fick vi reda på att Kevin och hans far hade landat ytterliggare 2 fiskar på över 4kg. Riktigt kul, men dock inte lika kul för oss. 
tack för en trevlig tur Oskar :). Skitfiske för fan!
 

1 kommentar:

  1. Mycket intressant hur betesfisken kan samla sig sådär framåt senhöst/vintern innan isen lägger sig. Fiskade ni i sund/anslutning till sund eller var det mer ute på frivattnet?

    Har ofta haft bra fiske när jag koncentrerat det till de smalare delarna av ett sund samt öppningen till sundet.

    SvaraRadera