söndag 6 mars 2016

Att fiska på Hitra, Norge

Fiske på Hitra – En introduktion till havsfiske

Vi har besökt Hitra tre gånger; en i augusti 2009, oktober 2014 och en i juni 2015. Sistnämnda tog vi bland annat torsk på strax över 13 kg samt två Hälleflundror. Är ni "storfiskare" gäller det förslagsvis att ni lägger en del tid på Långa. Långa är just vad Hitra är känt för. Världsrekordet är bland annat taget där (46.7 kg, se http://fiskejournalen.se/varldsrekordlanga/).

När vi åkte upp i oktober 2014 hade vi extremt otur. Det är den tiden på året som ska vara absolut hetast på större fisk, men i och med den extremt varma sommaren, medföljt ovanligt höga temperaturer i havet, hade stora mängder Pigghaj vandrat in och stannat längst med Hitras kust. Dessa tröck bort all övrig fisk vilket ledde till ett extremt segt fiske. Självklart tog vi mycket men inte alls vad vi hoppats på.
Länken för ett mer ingående inlägg från denna tur hittar ni här:

Till er resa. Söker ni större torsk ska ni söka utanför ögrupperna. Jag vet inte vilken båt ni hyrt, men om det är de mindre går det bra att ta sig utanför så länge vädret är ok och inte för hög sjö går. Ni lär säkert få instruktioner att börja fiska av innanför ögruppen. Säg dock då att ni pratat med mig eller helst Johan Wallberg om att fisket utanför är betydlig bättre. 
De ska nu bytt de flesta Ekolod till betydligt bättre än föregående så att söka upp betesfisken/topografiändringar etc kommer inte vara några problem vilket är deras viktigaste uppgift vi just fiske i Norge. Så snart ni hittat betesfisk är det bara att börja fiska. Torsken samt annan större fisk (som större sej och långa) står oftast under stimmen eller i dem. Nu i juli tog vi bland annat en sej på 10 kg på detta sätt. Betesfisken står oftast på eller kring platåer, nackar och undervattensgrynnor. Dessa på djup från 20-80 m med kringliggande 100-150 m. Betesfisken står för övrigt oftast på läsidan om grynnan/platåerna/nackarna. Om ni vill söka stor långa (vilket jag absolut rekommenderar) skall ni fiska betydligt djupare. Då gäller platåer på 170-190 m med kringliggande djup på 200 m och uppåt.

Det absolut hetaste betet är livebait. Vi tog båda hälleflundrorna på detta samt de största torskarna/långorna. Om du inte sett hur dessa tacklas finns det beskrivet på min blogg (http://fishingdependence.blogspot.se/2014/11/fiske-i-hitra-norge-host-2014.html). Där beskriver jag i inledande stycke två typer av tackel, tackel 1 är fiske med livebait allaround medan tackel 2 helt är menat för stor långa.

Hälleflundra är betydligt svårare och inte alls optimalt i Hitra. Men om ni nu vill lägga tid på det ska ni söka upp sund eller ställen där det pressar mycket vatten och är sandbotten. Djupet skall variera från 6-40 m, behöver absolut inte söka dem djupare. Vet att det togs en på över 80 kg i sundet ut till öppet vatten. Denna tog på 10 m djup. Ett viktigt tips här är att försöka söka den under start av ebb- och flodperiod när mycket vatten pressar. Då är hälleflundrorna bra igång. 

Om ni är osäkra på vart ni ska ut (vilket sund) är det bara att säga att ni ska mot fyren eller Örnklacken. Örnklacken är den absolut hetaste spotten på Hitra men det är långt att ta sig dit (tar 1 h enkelresa med de större båtarna). Är vädret lugnt MÅSTE ni ta er till Örnklacken. Där tog vi de flesta bättre fiskarna senaste trippen.

Självklart kan ni fiska med haspelspö (tyngre varianten) och jerkspö. Det är dock absolut inget jag rekommenderar. Havsfisket är inte som fisket hemma med spinn efter abborre, gädda och gös. Johan hade med sitt haspelspö (40-100 gr) som gick av andra dagen pga för tungt pressat. Jerkspöt passar nog endast till popperfiske eller jerkfiske under ytan för fiske efter bla ytjagande sej vilket är riktigt kul. Rekommendationerna är att se till att köpa ett bra havsfiskesätt och satsa på fiske i betesstimmen, med stor shadjigg eller med livebait. (Att använda större strömmingshäcklor för att få upp betesfisk/livebait är ett bra knep. Jag knöt dock mina egna då jag ville ha något större krok, trädde sedan på en lysslang över kroken. Vikten på denna bör vara 50-100 gr). Det mycket viktigt att en så pass tunn lina som möjligt används till setet, inte mer än 0.30 mm, och då flätlina. Detta för att linan lättare ska skära vattnet. En för tjock lina slutar med att betet driver iväg helt okontrollerat pga alla strömmar i mellanskikten samt att båten driver på ordentligt vid bland annat drifter längst med betes-stråk etc. (ni fiskar många gånger djupt viket gör att en för grov lina inte hänger med när vattnet inte rör sig i förhållande till båten).

Hoppas tipsen hjälper. Det står även lite tips på mitt senaste inlägg på Hitra (från juni 2015) som ni kan läsa: http://fishingdependence.blogspot.se/2015/06/havsfiske-pa-hitra-angelamfi-150606.html

Vill ni boka fiske på Hitra (Angelamfi), Norge kontakta antingen mig (överst) eller helst Johan Wallberg (underst). Vi kan nämligen ordna ett bra pris. Kontaktinfo nedan:

Martin Wasberg
mail: wasberg_91@hotmail.com
tel: +46 70-433 37 40

Johan Wallberg
mail: wallberg.j@gmail.com
tel: +46 70-930 55 65

(länk till Angelamfis hemsida: http://angelamfi.com/?lang=en)

Mvh
Martin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar